
Σύνδρομο του Καρπιαίου Σωλήνα
Πολλές επισκέψεις στον ορθοπαιδικό οφείλονται σε αιμωδίες (μουδιάσματα) στα χέρια. Τα μουδιάσματα αυτά μπορεί να κατανέμονται σε όλο το άνω άκρο ή να εντοπίζονται μόνο στην άκρα χείρα. Όταν περιορίζονται στην τελευταία, η συνηθέστερη διάγνωση είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Τι είναι, όμως, αυτό το σύνδρομο και πως αντιμετωπίζεται; Το σύνδρομο αυτό προκαλείται από την πίεση ενός νεύρου, του μέσου νεύρου, στην περιοχή του καρπιαίου σωλήνα. Η περιοχή αυτή εντοπίζεται στην παλαμιαία επιφάνεια του καρπού. Καλείται σωλήνας διότι περιβάλλεται από οστά και από έναν σύνδεσμο που ονομάζεται εγκάρσιος σύνδεσμος. Μέσα στο σωλήνα, εκτός του νεύρου βρίσκονται και εννέα τένοντες. Η πίεση του νεύρου, συνήθως προκαλείται από την πάχυνση του εγκαρσίου συνδέσμου. Αίτια της πάχυνσης αυτής μπορεί να είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις του καρπού, δονήσεις του χεριού, αθλητικές δραστηριότητες.
Εμφάνιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Οι πιθανότητες εμφάνισης του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα είναι αυξημένες στις γυναίκες, στον υποθυρεοειδισμό, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην εγκυμοσύνη και στους παχύσαρκους. Άλλο παράγοντες κινδύνου είναι το κάπνισμα, ο αλκοολισμός και η προχωρημένη ηλικία. Τα συμπτώματα αυτού του συνδρόμου είναι αιμωδίες (μουδιάσματα) στον αντίχειρα, στο δείκτη, στο μέσο και στον μισό παράμεσο του χεριού. Πολύ πιθανό τα συμπτώματα να συνοδεύονται με πόνο, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής θα παρατηρήσει ότι του πέφτουν αντικείμενα από τα χέρια. Επιπλέον, σε παραμελημένες περιπτώσεις διαπιστώνεται ατροφία των μυών του θέναρος (η περιοχή της παλάμης κάτω από τον αντίχειρα).
Διάγνωση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Η διάγνωση του συνδρόμου τίθεται, συνήθως από την κλινική εξέταση με διάφορες δοκιμασίες που αποσκοπούν στην πρόκληση των συμπτωμάτων. Η επιβεβαίωση της διάγνωσης γίνεται με το ηλεκτρομυογράφημα, μία εξέταση που καταγράφει την ηλεκτρική διέγερση του νεύρου κατά μήκος της πορείας του.
Αντιμετώπιση του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα
Ποια είναι η αντιμετώπιση του συνδρόμου; Στα πρώιμα στάδια αντιφλεγμονώδης αγωγή, τροποποίηση δραστηριοτήτων και νυχτερινοί νάρθηκες σε περιπτώσεις άλγους κατά τη νύχτα. Επόμενο στάδιο είναι η έγχυση κορτιζόνης. Συνήθως όμως, τα συντηρητικά μέσα αντιμετώπισης δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση του συνδρόμου. Η οριστική αντιμετώπιση είναι η χειρουργική. Με τοπική αναισθησία γίνεται διάνοιξη του καρπιαίου σωλήνα με τομή στον εγκάρσιο σύνδεσμο. Η διάνοιξη αυτή μπορεί να γίνει και με αρθροσκοπική τεχνική. Η μετεγχειρητική αποκατάσταση συνίσταται σε ελαστική περίδεση για δύο ημέρες. Μετά την πρώτη αλλαγή τοποθετείται μία απλή αυτοκόλλητη γάζα στο σημείο της τομής. Επιτρέπονται οι πλήρεις δραστηριότητες του χεριού με την προϋπόθεση να μη βραχεί το τραύμα μέχρι αφαίρεσης των ραμμάτων.
Πέτρος Ν. Δεμπεγιώτης MD, MSc
Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Διπλωματούχος Ιατρός στη Neural Therapy
Κυψέλης 106, Κυψέλη 11363
Τηλ: 213 0321924, 6944818694